Üreter Kanserleri

Boşaltım sisteminde oldukça önemli bir işleve sahip olan üreterler, vücuttaki idrarın mesaneye iletme görevini taşımaktadır. Üreter geçiş hücreleri içerisinde meydana gelen doku bozulmalarında ortaya çıkan üreter kanserleri her iki cinsiyette ve her yaşta görülme olasılığına sahiptir.

Üreter kanserleri semptomlarında sıklıkla hastanın yaşı, cinsiyeti ve sağlık geçmişi oldukça etkilidir. Özellikle genetik yatkınlığı bulunan bireylerde daha sık görülen üreter kanserleri, belirtilerini de buna bağlı olarakta değişmektedir.
Her hastada farklı semptomlarda görülebilen fakat sıklıkla karşılaşılan üreter kanserleri ise şu şekildedir. Bunlar;

  • Sık idrara çıkma isteği
  • İdrar sırasında ağrı hissi
  • İdrarda kan görülmesi
  • Sırt ve bel bölgesinde görülen ağrı
  • Ani kilo kaybı ve yorgunluk

ÜRETER KANSERLERİ BELİRTİLERİ NEDİR?

Sağ ve sol olmak üzere vücudun iki bölümünde bulunan böbrekler, dokularında meydana gelen anormallikler sonucunda tümör ya da kanser oluşumuna sebep olmakta, oluşan böbrek tümörleri ise çeşitlerine ayrılmaktadır. Buna bağlı olarak böbrek tümörü ya da kanseri semptomları ortaya çıkan böbrek tümörünün çeşidine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda hastanın yaşı, cinsiyeti, sağlık geçmişi gibi süreçlerin değerlendirildiği bu zaman zarfında içerisinde oldukça detaylı ve titiz bir inceleme yapılması önemlidir.

Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme gibi düzensiz hayat koşullarının son dönemlerde artışı ile görülme sıklığı artan böbrek tümörleri sıklıkla herhangi bir semptom göstermemektedir. Fakat gelişmiş ve ileri düzey böbrek tümörlerinde genellikle belli başlı belirtilere rastlanılmaktadır. Bunlar;

* Hızlı zayıflama

*  İdrarda kan görülmesi

* Halsizlik ve yorgunluk

* Bel ve yan bölgelerdeki ağrı hissi

ÜRETER KANSERLERİ TEDAVİSİ

Böbrekler ve mesane ile ilişkili olarak faaliyet gösteren üreterler, dokularında meydana gelen bozulmalar sonucunda üreter kanserine sebebiyet vermektedir. Üreter kanserleri, sebebi tam olarak bilinmeyen kanser türlerinden biridir. Üreter kanserleri, boşaltım sistemini doğrudan etkileyen bir unsur olarak hastalarda öncelikle idrar yollarında belirli sorunlara sebep olmaktadır.

Ağrılı idrar yapma, idrarda yanma ve kan gibi çeşitli belirtiler sonucunda uzman bir ürolog tarafından uygulanan tetkikler teşhis için oldukça önemlidir. Üreter kanseri teşhisi sonrasında uzman hekimin yönlendirmesi ile üreter kanseri tedavisi uygulanmaktadır. Üreter kanseri tedavisi sürecinde ürolog hekimin uygulamalarına bağlı kalınması üreter kanseri tedavi sürecini olumlu etkilemektedir.